Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

"Γιατί λέμε τα μυστικά μας σε..."

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς συζητούν μεταξύ τους ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται. Ίσως να έχετε ακούσει την ιστορία μιας κυρίας που καθόταν διπλά σας στο μετρό κι ήθελε να σας εκμυστηρευτεί πως αισθάνεται μετά από την εγχείρηση που έκανε ή το διαζύγιό της. Σύμφωνα με την έρευνα του κοινωνιολόγου Mario Luis Small του πανεπιστημίου Harvard, είναι πιο εύκολο να λέμε τα μυστικά μας σε αγνώστους παρά σε κοντινούς μας ανθρώπους.

Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούμε ότι το δίκτυο των ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε τις βαθύτερες σκέψεις μας είναι οι φίλοι μας ή η οικογένειά μας, όμως σύμφωνα με την έρευνα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντας στην έρευνα απάντησαν ότι εκμυστηρεύονται πράγματα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και δεν είναι σημαντικοί για αυτούς, σε ένα γκαρσόνι, έναν barman, την κομμώτρια, ή ακόμα και σε ένα συνεπιβάτη τους στο αεροπλάνο.  Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ζούμε σε μια τόσο μοναχική και αποξενωμένη κοινωνία ώστε αναζητάμε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε με όποιον βρούμε μπροστά μας, πιο συχνά απλά θέλουμε να μιλήσουμε σε κάποιον που δεν μας γνωρίζει και κυρίως δεν θα μας κρίνει. Για παράδειγμα, δεν θα θέλαμε να μιλήσουμε για μια εξωσυζυγική σχέση με τον σύντροφό μας αλλά ούτε και με μια παντρεμένη φίλη μας. Οι περισσότεροι δεν θέλουμε να φανούμε ‘λιγότεροι’ σε σχέση με τους φίλους μας κι έτσι αποφεύγουμε να επικοινωνούμε τα θέματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι, όπως τα οικονομικά προβλήματα ή μια αποτυχία.

Εξάλλου, όπως θα έλεγε ο Freud που πίστευε ότι ο ψυχαναλυτής πρέπει να είναι ο καθρέφτης όσων θέλει να ανακαλύψει ο ασθενής και να μην επεμβαίνει, οι φίλοι μας τείνουν να θέλουν να μας προστατέψουν, να μας πουν λευκά ψέματα και να μας παρηγορήσουν κάθε φορά που τους λέμε ένα μυστικό. Ένας άγνωστος, όμως, απλά θα ακούσει κι ίσως να είναι πιο αντικειμενικός στην κρίση του. Έτσι θα μας βάλει στη διαδικασία να ακούσουμε πραγματικά όσα λέμε και να τα σκεφτούμε καλύτερα.

by newsroom kathimerini.gr


ίσως να μην υπάρχει κάτι δυσκολότερο από το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας....μια πρώτη άσκηση είναι να εκμυστηρευτούμε τις σκέψεις μας σε μια λεμονιά.....

ily............


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου